NOĆ U MUZEJU - NUM 2022 LIVNO

Milenijska prošlost Livna

Saznanja o milenijskoj prošlosti Livna temelje se na povijesnim vrelima iz razdoblja ranog srednjeg vijeka. Riječ je o dva povijesna zapisa u kojima se spominje Livno i livanjska županija. U listini hrvatskog kneza Mutimira, od 28.09.892., u skupini kneževih dostojanstvenika, u ulozi svjedoka navodi se ime Želimira, župana Livna. Drugu, jednako važnu potvrdu milenijske urbane prošlosti Livna, nalazimo u čuvenom djelu Konstantina VII. Porfirogeneta "O upravljanju carstvom" iz 952. godine. Međutim, urbana prošlost Livna seže u još dalju prošlost. Postoje brojni razlozi za tvrdnju da na mjestu današnjeg Livna postoji duga tradicija urbane civilizacije još iz prapovijesnih vremena. Premda nam je povijest livanjskog kraja do dolaska Rimljana slabo poznata, antički geograf i povjesničar Strabon piše da je ilirsko pleme Delmata, koje je naseljavalo i livanjski kraj, imalo pedeset naseobina dostojnih spomena, a neke od njih bile su i gradovi. Delmatske gradine na Teberu i gradina Gradac iznad Kasalova gaja vjerojatno su bili refugiji ispod kojih su Delmati, na mjestu današnjeg Livna, izgradili suburbij. Konačno, i same gradine bile su svojevrsne protourbane formacije. Strmi obronci ispod crveničkih litica, svojom prirodnom topografijom, pružali su mogućnost optimalne zaštite.

Grad sira, meda i konja

Livno kakvo poznajemo danas spominje se 892. godine, kao grad s ostacima antičke arhitekture i starim gradom iz 9. stoljeća. Razvijao se na raskrižju cesta između jadranske obale i kopna, odnosno regija Bosne, Dalmacije, Hercegovine i Krajine . U livanjskom je kraju duga povijest proizvodnje meda i sira, kojeg su pčelari ovog kraja, još u srednjem vijeku, s voskom, izvozili u Dalmaciju. Grčki i rimski pisci, već u 1. stoljeću spominju čuveni delmatski sir caseus delmaticus, koji se danas proizvodi od mlijeka domaće pasmine buše i njenih križanaca s plemenitim pasminama goveda te domaće ovce pramenke. Sir se radi od punomasnog mlijeka s različitim udjelom ovčjeg i kravljeg mlijeka i zrenjem od najmanje 60 dana u prostorijama visoke vlažnosti. Na Livanjskom polju postoji čak 850 registriranih vrsta biljaka, a ono što određuje i daje kvalitetu livanjskim siru i medu, jesu flora, fauna, sastav tla i mikroklimatski uvjeti. Istraživanja su pokazala kako Livanjski med ima čak za 18,68 % viši antioksidativni kapacitet u odnosu na analizirane uzorke s područja 16 drugih gradova FBiH. Livno je poznato i po slobodnim konjima, koji danas predstavljaju jednu od najvećih turističkih atrakcija ovog grada i cijelog livanjskog kraja. 

Domaćin programa: Franjevački muzej i galerija Gorica, Livno

Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno nalazi se u prelijepom ambijentu franjevačkog samostana iz 19. st. udaljenom oko 700 m od centra grada. Suvremeni Muzej osnovan je 1996. godine ali na osnovama zbirke franjevačkog samostana iz 2. polovine 19. st. U muzeju je uposleno osam djelatnika među kojima su stručnjaci iz područja umjetnosti, povijesti umjetnosti, arheologije, etnologije, sakralizacije i bibliotekarstva.

Livno: Franjevački muzej i galerija Gorica

Teme istraživanja

I u Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica očekuju nas 4 radionice. Ovo su teme koje ćete u njima istraživati. 

Otvaranje programa

Po dolasku u Franjevački muzej i galeriju Gorica - Livno očekuje vas užina i preuzimanje radnih materijala koje čine: Brošura o radionicama i Radna bilježnica za provjeru naučenog.  Nakon pozdravnih govora nastupiti će učenici Osnovne glazbene škole Franjo Vilhar iz Livna. Otvaranje završava  projekcija 5-minutnog videa o Muzeju i kratkim razgledavanje muzeja.

Završna aktivnost

Završna aktivnost biti će organizirana u vidu kolažiranja. U sklopu radionica učenici će pomoću različitih materijala (tekstil, niti, perlice, kamenčići,...) kolažirati pločice od kojih će izrađivati magnete. U završnoj aktivnosti svi izrađeni magneti fiksirati će se na veliku magnetsku ploču te će se u konačnici dobiti veliki magnetni kolaž koji će odražavati kreativnost i umjetnički izraz svih sudionika u radionicama.

Voditelji radionica

Radna bilježnica programa

Poučeni naučenim u ovom programu muzejske edukacije pozivamo učenike da stečena znanja i vještine primjene u rješavanju problemskih zadataka nastave građanskog obrazovanja.

Raspored rada

Molimo učenike da provjere koji od 4 ponuđena programa se odnosi na njih. Potražite svoje ime na popisu radnih grupa za radionice. Zatim provjerite raspored radionica za svoju grupu. Rute prevoza naznačene su samo s vremenom i mjestom polaska. Druge detalje imaju vaši nastavnici. 

Program i plan prijevoza

PROGRAM

Rute minibuseva: Mostar, Pećigrad, Previja

RUTA 3: Sarajevo, Visoko, Zenica

RUTA 4: I. Sarajevo, Kiseljak, Busovača, Bugojno

RUTA 5:  Tuzla, Tinja, Srebrenik

Logo

This website was built with Renderforest, but NOT managed by it. Please report if there is abusive or inappropriate content.