Nakon 30 dana

Što smo naučili i kako primjeniti naučeno?

Dragi učenici, nastavnici i muzealci, pridružite se NuM Alumni mreži, koja trenutno radi na dva projekta. 

01.

NAUČITI

Prvi korak NuM edukacije čine znanja koja ste stekli i vještine koje ste razvili.

02.

PRIMJENITI

Drugi korak  je primjena naučenog:  promjene u vašem odnosu prema zajedničkom dobru.

03.

POKRENUTI

Treći korak su promjene u vašim učionicama, školama i zajednicama. Pokrenite ih kao tim.

NuM2022: Kreativna edukacija i problemski zadaci

CIVITAS “Noć u muzeju” prati Smithsonian koncept muzejske edukacije, koji uz radionice, istraživačke laboratorije i edukativne igre podrazumijeva i pretvaranje muzejskih, izložbenih prostora u improvizirane spavaonice. Program je usklađen s ciljevima odgoja i obrazovanja za demokratsko građanstvo, a ove godine organiziran je pet muzejskih ustanova: Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu, Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica u Livnu, Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, Muzeju Hercegovine u Trebinju i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci.

30 dana, 5 muzeja i više od 700 učenika, nastavnika i muzealaca

NuM2022 program muzejske edukacije za demokratske vrijednosti, interpersonalne i građanske kompetencije trajao je mjesec dana, od 13.09. do 13.10.2022. Organiziran je kroz ukupno 30 radionica, istraživačkih laboratorija, igri i performansa u kojima je sudjelovalo 730 učenika, nastavnika, kustosa, muzejskih pedagoga, mladih umjetnika i volontera iz 47 gradova i općina/opština. Ovo je pregled naučenih lekcija, ključnih poruka programa, ideja za vaše projekte i aktivnosti koje možete realizirati u svojim školama i zajednicama kao dio NuM Alumni mreže.

Više od 700 učesnika_ica iz 47 lokalnih zajednica

Gradovi i općine/opštine iz kojih dolaze učesnici ovogodišnjeg NuM programa: Velika Kladuša, Bihać, Bužim, Sanski Most, Ključ, Previja, Pećigrad, Srbac, Brod, Banja Luka, Jezero, Prnjavor, Brčko, Bijela, Brka, Gornji Rahić, Srebrenik, Lukavac, Tuzla, Tinja, Vidovice, Bijeljina, Ugljevik, Zvornik, Štrpci, Sarajevo, Ilijaš, Vogošća, Ilidža, Istočno Sarajevo, Konjic, Mostar, Široki Brijeg, Vir-Posušje, Drvar, Glamoč, Kakanj, Visoko, Zenica, Tešanj, Doboj, Teslić, Derventa, Vitez, Kiseljak, Brestovsko, Busovaca, Fojnica, Bugojno, Gacko, Nevesinje, Ljubinje i Trebinje.

Pridružite nam se u NuM Alumni Mreži

NuM Alumni Mreža

U NuM Alumni mrežu pozvani su svi učenici, nastavnici, muzejski edukatori i volonteri. Stvaranje trajnih veza između alumnija prilika je za razmjenu ideja, informacija, partnerstava između vas i partnerstva škola i muzeja; Prenos znanja unutar naše NuM mreže i izvan nje. Pozivamo vas da zajedno kreiramo nove alate za učenje. Za početak, nudimo vam dvije prilike u kojima se možete iskazati kao autori, peer edukatori i ambasadori ovog programa i svojih zajednica.  

NuM PUTOKAZI

NuM putokazi osmišljeni su kao informativna mapa o prilikama za kreativno učenje i aktivno učešće. Vaš zadatak je da "prijavite" muzeje, školske muzeje i galerije u zajednicama iz kojih nam dolazite. Zajedno ćemo mapirati prirodne rezervate, spomenike prirode, arheološka nalazišta diljem BiH i prikupiti informacije o slikarskim kolonijima i festivalskim programima za mlade. Svaki odabrani sadržaj unosi se na mapu, a prati ga kartica na kojoj stoje ključne informacije o toj lokaciji. NuM putokazi trebali bi biti sadržaj za učenje, informiranje i jedinstven registar prilika za mlade u vašim zajednicama.

ŠALJI DALJE... NuM2022

Edukativni program NuM2022 naučio nas je dosta toga. Upoznali smo kulturnu baštinu krajeva koje smo posjetili, različite tehnike i pravce u umjetnosti, rad muzealaca i građu pet muzeja u Bosni i Hercegovini. Sve to ili neki od ovih sadržaja, odnosno, neke teme mogu se predstaviti u formi edukativne igre. Prijavite se za kratki online kurs o učenju temeljenom na igri. Naučite kako nastaje jedna igra na tabli/ploči. Preuzmite matricu za izradu igre. Kao školski tim koji je bio dio NuM2022 edukacije uključite druge učenike iz svojih odjeljenja, škole, drugih škola u zajednici, u izradu igre i njeno pilot testiranje.  

Individualni rad / Korak PRVI

Prikupite informacije o muzejima, galerijama, arheološkim nalazištima, prirodnim rezervatima, festivalima i umjetničkim kolonijama u svojim zajednicama. Koristite online obrazac i prijavite što se sve nalazi u mjestu iz kojeg nam dolazite. 

NuM edukativna igra

Odaberite jedan od NuM sadržaja ili tek jednu od tema naših NuM istraživačkih laboratorija. Na tu temu osmislite edukativnu igru koja će služiti za dalje prenošenje znanja, informacija i biti novi alat za kreativno učenje i razvoj specifičnih vještina.

PRVI KORAK

U ovom izazovu učestvujete kao školski tim. Prvi korak u našem zajedničkom radu je online kurs, za koji je potrebno imati zoom aplikaciju. Kurs traje do 2 sata i uvodi vas u učenje bazirano na igri i osnovne elemente izrade jedne edukativne igre. Nakon kursa preuzet ćete matrice koje treba slijediti kako biste samostalno napravili jednu edukativnu igru.

RAZVOJ IGRE

U razvoju igre mentorica vas vodi kroz definiranje teme igre, njenih edukativnih elemenata, odnosno elemenata za učenje, zabavnih pravila i elementa sreće. Nakon toga opisujete sve što čini vašu igru: ploča, karte, kocke, pijuni, druge figurice, papirnati novac isl. Opisujete njihov sadržaj i izgled. Birate boje i simbole. Određujete koliko igrača može imati vaša igra, opisujete kako se igra (pravila igre) i kako završava (šta je cilj, finish).

TESTIRANJE

Igru testirate s kolegicama i kolegama iz odjeljenja i škole, svojim ukućanima ili na nekim lokalnim susretima mladih. Koristite improvizirane figurice (dugmad, pločice, kovani novac, razni predmeti), ručno ispisujete sadržaj kartica na papir. Nakon testiranja vodite se komentarima igrača u analizi svoje igre. Vraćate se na njen sadržaj i pravila. Unaprijeđujete ih i predstavljate. Igra s najboljim ocjenama nagradit će se profesionalnim printom/izradom. 

NuM2022 u Sarajevu

NuM2022 je otvoren u Sarajevu, u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine, u noći 16.-17.09.2022. Govorili smo, učili i istraživali o zaboravljenoj i zanemarenoj kulturnoj baštini, ugroženim biljnim i životinjskim vrstama, izostanku ili nedovoljnoj efikasnosti pravnih propisa i drugih mehanizama kojima bi se  zaštitila njihova prirodna staništa u BiH. U ovom je muzeju organizirano i postavljanje improviziranih spavaonica..

Problemi javne politike

Posljednjih 40 godina, populacija divljih vrsta smanjila se za čak 60%. Gotovo tri četvrtine Zemljine površine je izmjenjeno. Prema podacima EU gotovo milion vrsta je ugroženo, od toga, 500.000 biljaka i životinja i 500.000 insekata, nužnih za održivost života na zemlji. Negativnim djelovanjem čovjeka ugroženo je 66% morske životne sredine i oko 75% kopnene.

Foto priča: NuM2022 u Sarajevu

NuM2022 u Livnu 

Program je održan u Franjevačkom samostanu i galeriji Gorica, u noći 22.-23.09.2022. 

O programu

U Franjevačkom muzeju i galeriji Gorica istraživali smo djela prvog školovanog bosanskohercegovačkog slikara Gabriela Jurkića, tehniku kolažiranja koju je proslavila pariška umjetnica Nevenka Gritz, rodom iz Livna. Iz oblasti etnografije bavili smo se običajima livanjskog kraja, tradicionalnim igrama i glagoljicom. 

O pravima djece i mladih

Prema Konvenciji o pravima djeteta, djeca i mladi imaju pravo na iskazivanje svojih stavova i potreba. Imaju pravo na udruživanje i javno djelovanje za ostvarivanje tih prava. Konačno, djeca i mladi imaju pravo obrazovanje, sigurno odrastanje, zdravo okruženje, slobodno vrijeme i igru.

Odgovorene politike

Lokalne politike koje doprinose ostvarivanja ovih prava odnose se na otvaranje i dostupnost sportskih i rekreativnih centara za djecu i mlade, pristup insitucijama kulture za sve socijalne kategorije stanovništva, prilagođenost sportskih terena i igrališta djeci i osobama s invaliditetom. 

Foto priča: NuM2022 u Livnu

NuM2022 u Fojnici

Program je održan u Muzeju Franjevačkog samostana Duha Svetoga u Fojnici, u noći 26.-27.09.2022.

Kameni rimski mozaici i naša poruka mira

U Muzeju Franjevačkog samostana u Fojnici učenici su istraživali umjetnost antičkih, rimskih mozaika. Izrađivani su od različitih vrsta kamena, glazure, stakla i keramike. Korišteni su kao glavni ukras podova i zidova u palačama, javnim zgradama i privatnim kućama. Mozaici su bili poput vizit karte svog vremena. Motivi koji su na njima prikazivani često su bile ptice, zatim, druge životnje, pejzaži i mrtva priroda. Po uzoru na drevne Rimljane, koristeći se istim materijalima i stilom rada učenici NuM2022 edukacije u Fojnici izradili su svoj kameni mozaik. U njega su utisnuli motiv ptice - goluba s grančicom u kljunu, kao univerzalni simbol mira.

O dijalogu i suradnji

Predstavnik bosanskih franjevaca fra Anđeo Zvizdović izašao je 28.05.1463. pred Sultana Mehmeda II el Fatiha na Milodraževo polje kod Fojnice (današnji Kiseljak) i priznao ga za novog gospodara Bosne, te zamolio da njegovim redovnicima da vjersku i imovinsku slobodu djelovanja. Ahdnama koju mu daje sultan i koja je danas izložena u ovom muzeju prvenstveno je politički dokument. Govori o slobodi udruživanja i javnog djelovanja, slobodi vjeroispovijesti, te zaštiti imovinskih prava određene, manjinske vjerske skupine. Iako nije sačuvana u izvornom obliku i više je puta kršena, Ahdnama svjedoči o kontinuitetu suživota različitih zajednica u našoj državi. U Franjevačkom muzeju u Fojnici istraživali smo i tradicionalno tetoviranje – sicanje,  Fojnički grbovnik i običaje ovog rudarskog kraja.

Naučene lekcije i kako ih primjeniti

Niti jedno dijete ne smije biti izloženo proizvoljnom ili nezakonitom miješanju u njegovu/njenu privatnost. Zaštita privatnosti i sigurnosti djece danas polazi od njihove aktivne uključenosti u masovne komunikacije i podrazumijeva zaštitu sigurnosti i privatnosti djece na internetu - u cyber realnosti.

Individualna odgovornost i škola

Što možete učiniti u školi? Poticati odgovornu primjenu novih tehnologija, digitalnih alata i korištenje internet prostora za  učenje, javno zagovaranje i odgovorno djelovanje u školi i zajednici. Učiti i poučavati o sigurnosti na internetu i načinima na koje se mladi mogu zaštiti od prevara i prepoznati lažne vijesti.

Odgovornosti obrazovnih vlasti

Ministarstva obrazovanja trebaju osigurati besplatan internet u svim školama; Omogućiti edukaciju učenika i nastavnika o zaštiti sigurnosti i privatnosti na internetu; Uvesti e-dnevnike za zaštitu privatnosti učenika i omogućiti roditeljima jednostavno i redovno praćenje rada i uspjeha njihove djece, kao i izravnu komunikaciju s školom, bez obzira gdje se oni nalaze i kakve su im poslovne obaveze.

Druge javne politike

Lokalna vlast treba osigurati rasvjetu i video nadzor škola, školskih igrališta, sportskih terena i javnih parkova. Cyber prostor treba tretirati kao javni prostor. Parlamenti trebaju usvojiti, a vlade provoditi mjere za prevenciju i zaštitu djece i mladih od cyber vršnjačkog nasilja i svih drugih oblika nasilja i uznemiravanja u cyber prostoru/virutalnoj stvarnosti. Ove mjere trebaju zaštiti i druge građane i građanke od cyber nasilja.

Foto priča: NuM2022 u Fojnici 

NuM2022 u Trebinju

Program je održan u Muzeju Hercegovine, u noći 30.09.-01.10.2022.

Što smo učili? Naučili? Kako možemo djelovati?

Tema istraživanja

U Muzeju Hercegovine u Trebinju upoznali smo se sa Golubarskom poštom, jedinstvenom za područje cijele regije, nastalom u vrijeme Austro-ugarskog namjesništva u Bosni i Hercegovini. Ova neobična pošta koristila se za prenos vijesti i informacija u vrijeme ratnih dejstava Prvog svjetskog rata, a nama je bila inspiracija u razgovore o twitteru, drugim društvenim mrežama (facebook, instagram) i o tome kako one služe i mogu služiti informiranju stanovništva, kako mogu dati glas svakom pojedincu i omogućavaju nam da tražimo, provjeravamo i besplatno prenosimo vijesti i  informacije. U Trebinju smo se bavili i međunarodnim odnosima, istražujući lik i djelo Jovana Dučića. Učili smo o aheološkim nalazištima na području istočne Hercegovine; Upoznali se s običajima sijela i gangom kao tradicionalnom pjesmom osebujnog stila.

Medijska i informacijska pismenost

Masovni mediji imaju izniman utjecaj i važnu ulogu u oblikovanju naših osobnih percepcija i uvjerenja, pogotovo u događajima o kojima ne posjedujemo mnogo informacija. Internet i društvene mreže omogućile su svakom građaninu i građanki da ne samo prima informacije (što je i ranije bilo moguće uz masovne medije radio i TV) već i da te iste informacije kreira, objavljuje, dijeli s drugima - prenosi, provjerava i demantira. Ovo nam je dalo priliku da izvještavamo o dešavanjima u svojim školama i zajednicama i govorimo o temama koje su nama bitne, bez cenzure. U komunikaciji s izabranim predstavnicima vlasti dalo nam je priliku za dvosmjernu komunikaciju: postavljanje pitanja, komentiranje izjava i po potrebi, demantiranje izrečenog od strane predstavnika vlasti i institucija vlasti.

Sadržaj

Mediji su uvijek bili sredstvo, a na nama je da kreiramo njihov sadržaja. Taj sadržaj mogu biti kampanje javnog zagovaranja, organizirane i vođene na društvenim mrežama, koje imaju za cilj usvajanje novih, izmjenu ili dopunu postojećih mjera javne politike. Novi mediji, kao sredstva masovne komunikacije, mogu dati glas svima nama, biti platforma za iskazivanje stava i protesta i omogućiti nam povezivanje s drugima i omasovljavanje naših pokreta i inicijativa, uz popularne hashtag oznake. Uz pomoć online peticija možemo brzo dobiti potrebnu formalnu podršku za naše inicijative prema institucijama vlasti, podići svijest javnosti o nekom problemu i ukazati na moguća djelotvornija rješenja javne politike. U komunikaciji na društvenim mrežama, obaveza je svakoga od nas reagovati, spriječiti ili bar prijaviti govor mržnje i druge oblike nasilne komunikacije na internetu.

Foto priča: NuM2022 u Trebinju

NuM2022 u Banja Luka

Program je održan u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, u noći 12.-13.10.2022.

Naučene lekcije i primjena novih znanja

U Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske istraživali smo ulogu muzealaca, rad galerija i muzeja, modernizam u umjetnosti i učenje kroz igru. Zadatak učenika bio je oživiti slike s likovima iz 19. i 20. stoljeća. Dati im novi karakter, teme i osmisliti diskusije između njih koje bi odgovarale prilikama današnjeg vremena. Teme kojima smo se bavili ticale su se javne politike, ustavnosti, pravednih pravila, kompromisa, prava manjiskih grupa i rodne ravnopravnosti. Svaka radionica bazirala se na problemske i kreativne zadatke koji su kod učenika poticali kreativno promišljanje, timski rad i saradnju.

Kreiraj svoju igru

Od svih tema i zadataka ovogodišnje NuM2022 edukacije, po uzoru na edukativne igre Galeum i Museum Art Card i radionice koje smo prošli u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske osmislite i vi svoju igru koja će: 1) igrače naučiti novim pojmovima, konceptima i pomoći im razviti nova znanjima iz oblasti kojom se bavite – koju istražujete; 2) osnažiti ih za kritičko razmišljanje i kreativno učenje, timski rad i saradnju; 3) motivirati igrače na aktivno i odgovorno ponašanje, djelovanje u zajednici i u korist osnaživanja lokalne demokratije.

Teme istraživanja

Uključenost djece i mladih u procese javnog odlučivanja na lokalnom nivou; Pravo djece i mladih na prostor i resurse lokalne zajednice za igru, sport i razonodu; Pravo djece i mladih na pristup institucijama kulture; Zelene politike škole i zajednice: razdvajanje otpada, reciklaža, akcije pošumljavanja, izgradnje bunara i kompositiranja kao dio praktične nastave i politike škole; Dostupnost besplatnog intereneta u svim školama uz obuke učenika, nastavnika i roditelja o sigurnosti na interentu; Zaštita djece i mladih od svih oblika cyber nasilja i uznemiravanja u virtualnoj realnosti; Zaštita ugroženih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih staništa. 

Modeli vašeg djelovanja

Uz kreiranje edukativne, društvene igre možete pripremiti svoju izložbu, pokrenuti školski muzej angažirane umjetnosti, društvenih pokreta medijske i informacijske pismenosti, pripremiti predstavu o novim izazovima za demokratsko društvo ili snimiti kratki edukativni film. Možete započeti online ili kampanju na ulici za usvanje lokalnih politika ili uputiti inicijative za usvajanje novih mjera javne politike na višim razinama odlučivanja iz oblasti obrazovanja, zdravstva, prava djece i mladih, zaštite okoliša, kulture, sporta i socijalne zaštite.

Foto priča o NuM2022 programu u Banja Luci 

Program podržava Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini

Program edukativno - zabavnog sadržaja "Noć u Muzeju" - NuM 2022, kao i objavljivanje njegovih brošura i sadržaja ove stranice finansirani su grantom Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država (Department of State). "Mišljenja, nalazi i zaključci koji su ovdje navedeni pripadaju autorima i ne odražavaju nužno mišljenja, nalaze i zaključke Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država.“

Logo

This website was built with Renderforest, but NOT managed by it. Please report if there is abusive or inappropriate content.